قاووت ، یک پودر خوراکی سنتی و مغذی است که از ترکیب چندین نوع گیاه دارویی، مغزها و دانهها تهیه میشود. یکی از معروفترین و کاملترین انواع قاووت در استان کرمان تولید میشود که بدان در زبان محلی کرمان قووِتو گفته میشود. قووتو قهوهای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز، روپاس، سیاهدانه، جدوا، هل باد یا هل سیاه، هل رسمی یا هل سبز، موردانه، کنجد، بذر کاهو و تخم آفتابگردان است. ابتدا مواد را تمیز کرده سپس برخی از آنها با آب شسته تا خاک و سنگ آن تمیز گردد (سنگشور) و پس از خشک شدن جداگانه برشته کرده و سپس تمام مواد را با شکر مخلوط کرده و آسیاب میکنند
تاریخچه:
گفته میشود که تاریخچه قاووت به دوران صفویه برمیگردد. در آن زمان، مردم کرمان از قاووت به عنوان یک خوراکی کامل و مقوی برای تقویت قوای جسمانی و رفع خستگی استفاده میکردند.
نحوه مصرف:
قاووت را میتوان به صورتهای مختلف مصرف کرد. یک روش رایج، مخلوط کردن قاووت با آب (دمای ۸۰ درجه) یا شیرگرم و میل کردن آن به عنوان یک نوشیدنی است.
خواص :
تقویت قوای جسمانی
افزایش حافظه
تقویت سیستم ایمنی بدن
درمان کمخونی
رفع مشکلات گوارشی
آرامبخش طبیعی
کمر درد
تقویت چشم و اعصاب
جلوگیری از ریزش مو و ابرو
رفع درد دندان
ضد نفخ
رفع خستگی
افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری
موثر در رشد جنین
کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال
دارای ویتامین های : (E)-(A)- امگا 3-آهن -کلسیم -فسفر- روی